07 augustus, 2009

Koffietijd


Starbucks conducts historic in-store education and training event for more than 135,000 store partners (employees) across the United States. In-store event and media-related details include:• The company will close each of its nearly 7,100 company-operated stores in the U.S. on Tuesday, February 26 at 5:30 p.m. local time to conduct a nationwide education event, designed to energize partners and transform the customer experience. • Stores with evening hours will re-open at 9:00 p.m. • The comprehensive educational curriculum to provide a renewed focus on espresso standards that will help ensure the exceptional quality of every beverage.

Wat ik erover schreef op die dag.
Dat was februari 2008. Het was paniek bij Starbucks.

En nu vestigen ze zich in lekker-bakkie-doen-land.

Of dat een succes gaat worden waag ik te betwijfelen. Ik acht mijzelf een expert.
Starbucks was een succes toen er niets anders was.

Ook in de VS komt gestaag een (Europese) koffiecultuur tot stand. De Amerikanen durven langzaam maar zeker een sterk bakkie aan.
-----
De koffiehoreca gedijt. De take away deli's rijzen de pan uit. Het moet nog wel allemaal snel, maar ze willen af van de vlakke smaak.
-----
Zo lopen wij Books a Million binnen voor de koffie. Heerlijke koffie.
-----
Afgelopen winter kon ik met blijdschap constateren dat steeds meer restaurants goede espresso gaan schenken.
Maar ook een familyrestaurant als Perkins weet ons een sterkere mok koffie bij het ontbijt voor te zetten. Voor nog geen twee dollar komt er een thermoskan vol kokendhete verse koffie op tafel. Help yourselves.
----
De slappe koffie had niets met de kwaliteit van bonen of melange te maken.
In ons appartement stond een soort doorspoelmachine. Ook mijn vriendinnen hadden formule één machines. De koffie werd alleen in het midden nat, in feite kon ik de rest weer terug in de bus doen. Letterlijk een slap aftreksel.
Ik ging weer ouderwets water opschenken terwijl mijn gasten ongeduldig toekeken of ik maakte een kop Nescafé. Alles beter dan dat bruine doorspoelwater.
----
Terug naar Starbucks: daar ben ik niet zondermeer juichend over. Het hangt heel erg af van de vestiging. Heb je een handige en welwillende verkoopster, dan maakt ze er wat van. Helaas, over het algemeen krijg je slappe pleur.
De (lemon)cakes en muffins daarentegen vind ik heerlijk.

Op het drukke vliegveld van Fort Myers maakte de koffiegigant het wel erg bont. Daar kreeg ik geen verse leut, maar een beker oude triest uit zo'n kantinemachine. Kassa ping.

Starbucks Nederland zal waarschijnlijk goed bezocht worden door nostalgische expats en mensen met (wat ik noem) een Amerikaanse-producten-tic.
Ik zie de zakenwereld van Rotterdam nog niet met weggooibekers lopen. Dat is een typisch beeld voor New York.

Ieder zijn smaak.

Wat betreft koffie verkies ik nog steeds de Italiaan.
***************************************************************************

5 opmerkingen:

Bert zei

Toch vanochtend even bij Starbucks een iced mocha en een gember muffin genuttigd .... yammie.

Ellen ten Bruggencate zei

Ja................daar noem je wat:-)

beheerder zei

Je gelooft het niet, maar ik ken echt mensen die speciaal nu en dan naar Schiphol reizen (een half uur met de trein vanaf waar zij wonen) om bij Starbucks koffie te gaan drinken! Zooooo lekker vinden ze dat. Haha!

beheerder zei

Oja, en in zo'n grote beker latte moka alles erop en eraan zitten net zoveel calorieën als in een normale avondmaaltijd. (Kun je ook denken: handig, hoef ik niet meer te koken. En dan slaat die prijs van vijf euro voor een kop koffie ook nog eens ergens op...)

Ellen ten Bruggencate zei

Lon, hou eens op met calorieën tellen. Ga ze eens tot je nemen :-)

Ik heb vandaag twee biertjes gedronken. Weinig voor mijn doen, maar toch zes boterhammen. Toch?