26 oktober, 2009

Zwart of wit

Vandaag viel mij deze tweet van Rina Spigt (eindredacteur OBA Live) op: "Het zijn de dagen die in het teken staan van Theo van Gogh. Hou mijn hart vast, hij wordt nog steeds gehaat. En niet alleen door moslims."

Geen idee op wie ze doelde (twee weken geen Nederlandse kranten of televisie).

Toen las ik andere aankondigingen en commentaren (o.a. op Hoeiboei).
KRO's PROFIEL had een documentaire over Theo van Gogh uitgezonden. Nogal logisch want die gruwelijke moord is vijf jaar geleden gepleegd.

Helaas was het geen bijzonder profiel, maar meer een kopie van Hoge Bomen (3 februari 2005) en al die andere programma's die over het leven van Van Gogh gingen.
Ik hoorde exact dezelfde verhalen over de genereuze, grove, beminnelijke, monsterlijke, intelligente, goedbespraakte lastpak.

Vrij Nederland besteedt deze week ook ruimschoots aandacht aan de vermoorde cineast. Ook nu weer een duplicaat: Profiel in magazine.

Er is kennelijk niet veel nieuws over Theo van Gogh te schrijven. Zijn leven is inmiddels uitgespit.
Over de gevolgen van deze moord durft blijkbaar niemand het te hebben. Netelige gespreksthema's worden met een deken des tijds bedekt. Het slijt wel.
Of ben ik nu voorbarig?

De moord van Van Gogh is een aanzet tot schrijven geweest. Wie mijn boek heeft gelezen zal (kunnen) begrijpen waarom. Ik moet volgende week een inleiding houden voor de Verzetskinderen en zal dan ook refereren aan de oorlogsherinneringen van de familie Van Gogh.

Die moord heeft niet alleen onze samenleving verdeeld, ook de relatie binnen de familie is verscheurd. In het programma Vijf Jaar Later van Jeroen Pauw vertelden de ouders van Theo dat zij hun kleinzoon Lieuwe niet meer zien. Persoonlijk leed dat politieke kibbelaars ontgaat.

Het gekijf over de (door Max Pam geplande) biografie , vrienden van Theo die niet tot (de clan) De Vrienden van Van Gogh behoren, het geruzie over Ayaan, mensen die zich buitengesloten of gepasseerd voelen en het gedonder om en over De Schreeuw: het zijn maar een paar voorbeelden.
Ruzie waarover en waarom?
Om aandacht?
----
Verdeeldheid in de samenleving is onvermijdelijk, maar ik vind het wel jammer dat het debat zo zwart-wit en onverdraagzaam wordt gevoerd.
Je bent voor of je bent tegen Theo van Gogh.
Grijs bestaat niet.

2 opmerkingen:

Bert zei

Het "You’re either with us or against us" heb ik nooit kunnen begrijpen. Ik heb geleerd de zaken altijd genuanceerd te bekijken. Dat sommigen dat 'laf' of 'typisch D'66' vinden, so be it ....

Cheers from Cape Town

Ellen ten Bruggencate zei

Hear, hear..........you lucky guy in South Africa.

E.